preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Osijek

Login
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Dokumenti za prikaz
Oglasna ploča
Tražilica
Anketa
Zainteresirani ste za upis u Obrtničku školu Osijek?
Korisni linkovi

 

Potražite nas na


Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 3. 2013.

Ukupno: 202750
Ovaj mjesec: 1717
Ovaj tjedan: 791
6 KORAKA ZA BOLJE UČENJE

Dobro učenje sastoji se od 6 koraka:

1.PREGLEDAJ

Najprije načini pregled čitavog materijala koji trebaš naučiti. Važno je steći sliku o čemu se u materijalu radi. Pogledaj letimično cijeli materijal kako bi slika bila dobra: pročitaj naslove poglavlja, podnaslove odjeljaka, pogledaj crteže i naslove crteža sve će ti to pomoći da kasnije bolje razumiješ i zapamtiš materijal.

2.PITAJ

Postavi si uza pitanja tako da svaki naslov i podnaslov pretvoriš u pitanje. Nakon što si postavio pitanje tražit ćeš odgovor na njih.

3.PROČITAJ

Sad možeš početi čitati. Čitaj tekst kako bi dobio odgovore na postavljeno pitanje. Pri čemu valja: tražiti glavnu misao, označiti tu glavnu misao podcrtavanjem i zapisivanjem. Ako je potrebno pročitaj odlomak i nekoliko puta!

4.PROMISLI

Dok čitaš pokušaj se sjetiti primjera ili izmišljaj slike u glavi koje prikazuju ono što čitaš. Pokušaj se sjetiti sto si sve čuo o tome prije, jesi li se već susreo sa nečim sličnim, u kakvoj su oni vezi...

5.SAŽMI I GLASNO PONOVI SAŽETAK

Kad si pročitao i sažeo odlomak, uhvatio glavnu misao zaklopi knjigu. Zaklopi oči i pogledaj što ti je u glavi ostalo od onog što si pročitao? Možeš li odgovoriti na pitanje koje si sebi postavio kad si počeo čitati? Ako u tvojoj glavi nema ničega što bi ti omogućilo odgovoriti na to pitanje, nisi naučio ili nisi mislio na ono što čitaš ili je gradivo bilo preteško pa nisi odmah sve razumio, pa ponovi korake 3 i 4. Ako ima nešto u tvojoj glavi glasno odgovori na pitanje koje si postavio. Kad ti je odgovor na pitanje jasan i kad ga možeš ukratko izreći ponovi ga nekoliko puta, zapisi ili načini malu shemu. Tek tad prijeđi na čitanje sljedećeg odlomka.

6.PONOVI SVE GLASNO

Ponovi čitavo poglavlje. To znači da moraš ponoviti sve glavne sažetke, sve glavne misli u odlomcima, načiniti cjelovitu shemu u glavi ili na papiru, za svaku glavnu misao nastoj naći primjer ili povezati je s onim što si već otprije znao. Najbolje je to raditi uz zatvorenu knjigu, a ako imaš teškoća, otvori knjigu i ponovi korak 3, 4 i 5 za ono što nisi zapamtio.

Učenje je završeno kad možeš bez gledanja u knjigu sažeto ponoviti sve osnovne misli u poglavlju.

Povratak

preskoči na navigaciju