Obilježavanje Dana kruha u našoj školi
Dan kruha se i ove godine obilježavao 16. listopada. To je velika svečanost kojom se izražava zahvalnost na plodovima zemlje. Svečanostima Dana kruha uz molitvu, blagoslov i blagoslivljanje kruha zahvaljuje se Bogu na svim plodovima koji nam znače život. Istovremeno, zahvaljujemo i svim onim vrijednim ljudima koji svojim radom doprinose našem opstanku i životu jer bez hrane, nema niti života.
Dan kruha se obilježava u svim odgojno obrazovnim ustanovama, od vrtića, škola do učeničkih domova. Ta manifestacija ima cilj očuvanje naše kulturne baštine i znanja koji su potrebni za pravljenje kruha i drugih pekarskih proizvoda, a povezana je sa Svjetskim danom hrane.
Veliki broj ustanova, vrtića ili škola ima neki oblik obilježavanja ovog dana koji se provodi putem radionica, prezentacija i drugih aktivnosti u kojima djeca mogu naučiti o procesu izrade kruha te kako smanjiti količine koje se, nažalost, bacaju.
Učenici 3.3 razreda naše škole su pod vodstvom svoje nastavnice Željke Korpar prezentirali proizvode koje su izradili u školskom praktikumu. Bilo je zaista vrlo ukusno zadovoljstvo kušati proizvode koje su učenici svojim vrijednim rukama izradili.
Dan kruha se obilježava i diljem svijeta na različite načine, ovisno o kulturi i tradiciji zemlje. U našoj zemlji su česta misna slavlja na kojima se blagoslivlja kruh i drugi pekarski proizvodi.
Važno je cijeniti kruh, ali i druge prehrambene proizvode zato što je hrana naše svakodnevno gorivo i izvor energije. Kroz ovu proslavu, kruh se ne samo konzumira, već se i slavi kao simbol života i zajedništva.
Maja Gardilo, 2.4