Zanimanja
Mesar
Mesar planira, organizira i provodi poslove preuzimanja i pripreme stoke namijenjene za klanje, provodi proces klanja i klaoničke obrade, vrši obradu i rasijecanje trupova, razvrstava meso te proizvodi i prodaje meso, mesne proizvode i pripravke.
Mesar radi u klaonici i mesnici kao samostalni obrtnik ili zaposlenik, u mesnoj industriji, te u veleprodajnoj i maloprodajnoj trgovini mesa i mesnih proizvoda.
Na svim poslovima radi stručno u skladu sa zakonskim propisima i standardima, prvenstveno vodeći brigu o dobroj higijenskoj praksi, sigurnosti i zaštiti na radu, humanom postupanju prema životinjama, zdravstvenom propisima i procedurama kontrole kvalitete.
Mesar u radu koristi ICT tehnologiju, vodi jednostavne administrativne i komercijalne poslove kao što su ispunjavanje radnih naloga, deklariranje proizvoda, zaprimanje dokumentacije o sirovinama, priprema mesa za prodaju, izrada računa i kalkulacija cijena. U svakodnevnoj komunikaciji sa suradnicima i klijentima koristi se pravilima poslovnog bontona i govori barem jedan strani jezik. Posjeduje poduzetničke kompetencije. Poznaje i provodi HACCP sustav i sve propisane standarde kvalitete koje mu daju sigurnost u radu i kojima dokazuje kvalitetu svog poslovanja.
Pravilno rukuje alatima, strojevima i opremom vodeći računa o vlastitoj sigurnosti kao i o sigurnosti ostalih zaposlenika, koristeći obavezna zaštitna sredstva i poštujući propise o zaštiti na radu.
Mesar brine se za okoliš i zdravlje ljudi, prvenstveno pravilnim zbrinjavanjem klaoničkog otpada i nusproizvoda u proizvodnji mesa i mesnih proizvoda.
https://www.adorio.hr/zanimanje/mesar
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2004_08_112_2159.html
Pekar
Pekar proizvodi kruh i peciva od brašna različitih žitarica (pšenica, raž, kukuruz, itd.) i ostalih sastojaka kao što su sol, voda, kvasac, i sl. Da bi ispekao kruh ili peciva, pekar najprije treba pripremiti smjesu od navedenih sastojaka pri čemu, uz pomoć pekarskih pomagala kontrolira sastav smjese i količinu svakog pojedinog sastojka. Sljedeći korak je ručno ili strojno miješanje i oblikovanje tijesta, a potom pekar vrši nadzor nad procesom dizanja tijesta prije, ali i za vrijeme pečenja.
Ovisno o vrsti kruha ili peciva, pekar određuje i regulira temperaturu i vrijeme pečenja, a prema potrebi dodaje ili oduzima paru prilikom pečenja. Po završetku pečenja, gotovi pekarski proizvodi se vade iz velikih peći uz pomoć specijalnih pekarskih lopata, slažu se u košare i prevoze do prodajnih mjesta. Hlađenje pekarskih proizvoda može se obavljati umjetno i prirodno te je važno voditi računa o skladištenju gotovih proizvoda i samog brašna, kako se isti ne bi pokvarili.
Zanimljivi linkovi:
https://www.adorio.hr/zanimanje/pekar
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2004_08_112_2163.html
Stolar
Stolari izrađuju, ugrađuju, postavljaju, popravljaju i održavaju masivni namještaj i građevnu stolariju (prozore, vrata, stubišta, ograde, krovne nadstrešnice i dr.). Također, oblažu stropove i podove, te izrađuju pregradne stijene. Stolari mogu raditi i na restauraciji i rekonstrukciji namještaja, ili se baviti oplemenjivanjem namještaja furnirom i letvicama.
Posao stolara počinje zaprimanjem narudžbe, potom slijedi izrada nacrta, narudžba svih potrebnim materijala kao što su drvo, različite ploče (furnirske, panel, iverice, vlaknatice i dr. ), materijali za površinsku obradu te različiti nedrvni materijali (lakovi, ljepila, boje, izbjeljivači, razrjeđivači, lazure, lužila, močila, brusna sredstva, staklo i dr.).
Nakon što pribavi sav potreban materijal, stolar treba izvršiti pripremu strojeva i alata koje će koristiti tijekom svog rada. Potom, na materijalu za obradu (drvene ploče, daske i letve) vrši potrebna mjerenja i skiciranja, nakon čega slijedi obrada materijala koja uključuje sljedeće aktivnosti: piljenje, blanjanje, izradu veza ili spojeva, glodanje, bušenje, dubljenje drva i izradu utora, žljebova i rupa, te struganje i brušenje. Kada je materijal obrađen, stolar vrši spajanje svih obrađenih dijelova i provodi završnu površinsku obradu koja uključuje uklanjanje viška ljepila, četkanje, izbjeljivanje, kitanje, močenje, nanošenje zaštitnih sredstava, lakiranje, brušenje laka i poliranje.
Nakon završne obrade, stolar ugrađuje ili postavlja gotov proizvod, primjerice građevnu stolariju, ormare, pregradne stijene, spuštene stropove, podove te obloge zidova.
U svom radu stolar koristi sljedeće alate i strojeve: pile, blanjalice, glodalice, bušilice, tokarilice, preše, alate za mjerenje i crtanje, rašpu, strugač, dlijeto, kistove i valjke za nanošenje boja i lakova, i dr.
Stolari koji imaju vlastiti obrt, u skladu sa željama kupaca i njihovom narudžbom, samostalno rade ponudu koja podrazumijeva tehničku dokumentaciju o proizvodu, troškovnik odnosno cijenu proizvoda, uvjete i rokove za izradu i postavljanje odnosno ugradbu gotovog proizvoda, te način i uvjete plaćanja. Stolari mogu raditi i u industrijskim postrojenjima, na izradi i doradi industrijskih drvnih proizvoda.
Zanimljivi linkovi:
https://www.adorio.hr/zanimanje/stolar
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2003_08_136_2013.html
https://hko.srce.hr/registar/standard-zanimanja/detalji/93
Autolakirer
Autolakirer radi na poslovima zaštite, lakiranja i emajliranja proizvoda, kao što su automobili, metalni namještaj, različita kućišta i drugo.
Autolakirer radi na poslovima pripreme različitih podloga za bojanje (drvene, plastične, metalne), zatim nanosi boju ili lak koje nakon sušenja brusi i polira. Podlogu priprema različitim postupcima (struganjem stare boje, brušenjem, čišćenjem, kitanjem, izravnavanjem i dr.), a boje i lakove nanosi uranjanjem ili pomoću različitih kistova, četki i prskalica. Osim različitih vrsta boja i lakova, često upotrebljava različite kemikalije i otapala.
Zanimljivi linkovi
https://www.adorio.hr/zanimanje/autolakirer
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2003_08_136_2015.html
https://worldskills.org/skills/id/247/
Krojač
Krojač, prema prethodno kreiranom modelu, izrađuje odjeću i druge proizvode od tekstila, pletiva ili vlaknastih materijala.
Krojači mogu raditi u industrijskim postrojenjima ili obrtničkim radionicama. U obrtničkoj krojačkoj radionici ima puno ručnog rada, dok u industriji prevladava rad na strojevima.
Krojač treba imati dobar vid na blizinu, dobru okulomotornu koordinaciju, sposobnost prostornog predočavanja, dobru ručnu spretnost i spretnost prstiju. Treba dobro raspoznavati boje i njihove nijanse. Krojač mora ovladati radom s alatima, napravama i strojevima koje upotrebljava, a jednako tako mora savladati i ručno šivanje.
Zanimljivi linkovi:
https://www.adorio.hr/zanimanje/krojac
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2004_08_112_2147.html
Fotograf
Fotograf obavlja snimanja, obrađuje snimljene materijale i izrađuje fotografije i razglednice u crno bijeloj i kolor tehnici. Izrađuje fotoreprodukcije umjetničkih djela, plakata, postera i slično te dijapozitive. Fotograf snima ljude, povijesno važne događaje, različite geografske predjele i različite druge objekte. Pri tome se služi fotoaparatima, filmovima, uređajima za osvjetljavanje, filterima, a zahvaljujući razvoju digitalne fotografije, mora se znati služiti i računalnim programima za obradu fotografija.
Prema onom što fotografira, razlikujemo komercijalnog fotografa, fotografa portretistu i fotoreportera.
Komercijalni fotograf pravi fotografije, koje izdavač potom objavljuje kao ilustracije u knjigama, časopisima, plakatima i sl. Prema želji naručitelja, fotograf može napraviti fotografiju kompliciranih strojnih elemenata, snimku najnovije modne kreacije, scene iz prirode i sl.
Fotograf-portretist izrađuje fotografije za dokumente ili fotografira važne događaje (vjenčanja, rođendane, promocije).
Fotoreporteri fotografiraju za novine i časopise različite situacije, najčešće iz područja politike, zabave i športa te drugih područja koja su od interesa javnosti.
Pojedinačne radne faze u procesu pripreme fotografije su: priprema prostora, materijala i tehničke opreme; fotografiranje, razvijanje filmova; izrađivanje fotografija u klasičnom laboratoriju s kemikalijama ili na printeru; klasično retuširanje fotografija i kompjutorska obrada fotografija; kaširanje – lijepljenje fotografija na tvrdu podlogu; uokvirivanje i skeniranje fotografija; arhiviranje negativa, pozitiva i digitalnih nosača podataka; rad na recepciji foto-studija, prodaja fotografskog materijala i opreme.
Fotograf se može zaposliti na različitim radnim mjestima, primjerice u fotografskim studijima, novinama, izdavačkim kućama, televizijskim centrima, reklamnim agencijama, itd. Također, fotografi mogu otvoriti vlastiti fotografski studio ili se mogu posvetiti umjetničkoj fotografiji te sami odabirati što i kada fotografirati, a potom gotove fotografije prodavati. To rade uglavnom već poznati fotografi čije su fotografije vrlo cijenjene. Također, fotografi mogu raditi u znanstveno-istraživačkim ustanovama, u turizmu (npr. promotivna fotografija) i sl.
Zanimljivi linkovi:
https://www.adorio.hr/zanimanje/fotograf
Pediker
Pediker pruža usluge njege kože stopala i prstiju, te uređivanja noktiju na nogama i rukama (pedikiranje i manikiranje). Pedikeri vrše ocjenu kože i noktiju ruku i nogu. Njega kože podrazumijeva odstranjivanje otvrdnule, suhe i ispucale kože, otklanjanje žuljeva, uređivanje deformiranih i uraslih noktiju, te njihovo oblikovanje i lakiranje. Pedikeri također pružaju usluge masaže nogu i ruku raznim kremama i losionima te usluge depilacije nogu.
U svom radu se koriste kozmetičkim preparatima, kao što su masti, kreme, ulja, voskovi i lakovi, te različitim kozmetičkim alatima i priborom poput škara, četkica i sl.
Posao pedikera započinje detaljnim pregledom stopala i prstiju klijenta, te u skladu s rezultatima pregleda i dogovora s klijentom započinje tretman. Početak tretmana podrazumijeva pripremu stopala uranjanjem u razne mirisne kupke, a potom slijedi odstranjivanje zadebljanja kože, žuljeva i sl. Kada se uredi koža stopala i prstiju na nogama, pediker uređuje, oblikuje i po potrebi lakira nokte. Ovisno o stanju stopala, tretmani mogu biti jednokratni ili se mogu ponavljati više puta s određenim vremenskim periodom. Pedikeri također daju savjete o izboru pravilne obuće koja je udobna i omogućuje pravilnu cirkulaciju krvi u stopalima.
Proces uređivanja noktiju ruku također započinje pripremom ruku za manikiranje (kupkama, skidanjem starog sloja laka) nakon čega slijedi podrezivanje i oblikovanje noktiju, te odstranjivanje uraslih noktiju i kožice oko noktiju. Nakon toga, po želji klijenta, slijedi lakiranje noktiju.
Tijekom školovanja pedikeri stječu znanja o različitim oštećenjima kože stopala i prstiju te noktiju na nogama, kao i metodama odstranjivanja oštećenja. Također stječu znanja o sastavu i uporabi različitih kozmetičkih preparata te alata i pribora koji se koriste u pedikerskom poslu (raznih preparata koji se koriste u pedikuri, manikuri i depilaciji).
Važna osobina pedikera je i urednost te odgovornost za higijensko održavanje cjelokupnog pribora za manikuru i pedikuru.
Pedikeri se mogu zapošljavati u salonima ljepote, u lječilišnim ustanovama koje osim liječenja pružaju i usluge njege tijela, a mogu biti i angažirani za uljepšavanje televizijskih, kazališnih i ostalih javnih djelatnika kao što su glumci, voditelji, manekeni, i sl. Nakon položenog majstorskog ispita, pedikeri mogu otvoriti vlastiti pedikerski salon.
Zanimljivi linkovi:
https://www.adorio.hr/zanimanje/pediker
https://hko.srce.hr/registar/standard-zanimanja/detalji/232
Frizer
Frizer pruža usluge oblikovanja i njege kose te uređivanja brade i brkova klijenata. Frizer njeguje i uređuje kosu klijenata kroz sljedeće postupke: pranje, šišanje, bojanje, kovrčanje i oblikovanje. Prije početka tretmana, frizer se s klijentom dogovara o željenoj frizuri.
Prvi korak je pranje kose i vlasišta, šamponiranjem i masažom. Zatim slijedi ispiranje i njega kose zaštitnim regenerativnim preparatima koji odgovaraju vrsti i kvaliteti kose.
Ako klijent želi šišanje, frizer odgovarajućim priborom, a u skladu s željama klijenta skraćuje i oblikuje željenu frizuru.
Prilikom bojenja kose, frizer priprema kemikalije za bojenje. Pripremljenu boju ravnomjerno nanosi na kosu i određuje vrijeme držanja boje na kosi.
Kad kovrčaju kosu, frizeri u skladu sa željama klijenta, biraju vrstu i veličinu uvijača, nanose ondulacijsku kemikaliju i određuju vrijeme koje je potrebno da bi se postigao željeni efekt. Kosa se potom ispire i slijedi njeno oblikovanje. Frizeri izrađuju i perike te umetke za kosu.
Ponekad frizeri muškarcima šišaju ili briju bradu ili brkove.
Frizer mora neprestano pratiti novosti i modne trendove u frizerskoj djelatnosti u zemlji i inozemstvu, te poštivati higijensko-sanitarne i tehničke propise za siguran rad i očuvanje okoliša. Frizeri trebaju biti kreativni, s izraženim smislom za estetiku te nadalje vrlo komunikativni, strpljivi i ljubazni s klijentima.
Frizeri se uglavnom zapošljavaju u frizerskim salonima. Međutim, mogu se zapošljavati i na televiziji, kazalištu ili filmu. Frizeri mogu otvoriti vlastiti frizerski salon nakon polaganja majstorskog ispita.
Zanimljivi linkovi:
https://www.adorio.hr/zanimanje/frizer
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2003_08_136_2008.html
https://hko.srce.hr/registar/standard-zanimanja/detalji/349
Pomoćni kuhar i slastičar
Pomoćni kuhar i slastičar je dio tima osoblja ugostiteljske kuhinje. Najaktivniji je u poslovima pripreme i obrade namirnica, pomoći pri prigotovljavanju namirnica te poslovima čišćenja i pranja nakon obavljenog posla. Učenik se može upisati u program obrazovanja za pomoćnog kuhara i slastičara nakon završene osnovne škole (ukoliko ima Rješenje o primjerenom programu obrazovanja za poseban program uz individualizirani pristup), a program traje tri godine nakon kojih učenik stječe nižu stručnu spremu i naziv pomoćni kuhar i slastičar. Učenici pohađaju i teorijsku i praktičnu nastavu kroz sve tri godine školovanja, a nakon položenog završnog rada mogu se zaposliti u svim vrstama objekata koji rade pripreme i prigotavljanje hrane.
Opis poslova pomoćnog kuhara i slastičara:
- pomaganje u primanju namirnica, skladištenju, mehaničkoj obradi namirnica uz pomoć alata i strojeva, prema uputama kuhara
- Pripremanje i obrada namirnica za prigotavljanje jela
- pomaganje u prigotovljavanju namirnica
- pripremanje stolnog rublja, bijelog posuđa za salu (po potrebi), bijelog i crnog posuđa za ručno i strojno pranje
- ručno i strojno pranje posuđa
- slaganje opranog i osušenog posuđa na predviđena mjesta
- redovito iznošenje smeća i napoja
Vještine potrebne za obavljanje poslova pomoćnog kuhara i slastičara:
- fizička pokretljivost i izdržljivost tijela (dugo stajati na jednom mjestu)
- snaga (podići teret)
- otpornost na promjene temperature (iz vruće kuhinje u rashladnu komoru)
- otpornost na rad s deterdžentima i kemikalijama
- koordinacija oko-ruka (a pokazalo se da i slabovidni učenici mogu biti uspješni)
Pomoćni pekar
Pomoćni pekar dio je tima osoblja u pekari ili industrijskoj proizvodnji pekarskih proizvoda. Učenik se može upisati u program obrazovanja za pomoćnog pekara nakon završene osnovne škole (ukoliko ima Rješenje o primjerenom programu obrazovanja za poseban program uz individualizirani pristup), a program traje tri godine nakon kojih učenik stječe nižu stručnu spremu i naziv pomoćni pekar. Učenici pohađaju i teorijsku i praktičnu nastavu kroz sve tri godine školovanja, nakon položenog završnog rada mogu se zaposliti u pekarama, slastičarnicama ili industrijskim pogonima za proizvodnju kruha i peciva.
Opis poslova pomoćnog pekara:
- priprema namirnica za izradu pekarskih proizvoda (odvajanje, vaganje, miješanje)
- oblikovanje tjestenih komada
- dijeljenje komada tijesta (ručno ili strojno)
- nadzor tijekom dizanja tjestenih komada
- završno oblikovanja tjestenih komada
- priprema tjestenih komada za pečenje
- ubacivanje u peć
- pečenje raznih vrsta kruha i peciva i vađenje gotovih proizvoda
- hlađenje kruha i peciva, te primjereno skladištenje
Vještine potrebne za obavljanje poslova pomoćnog pekara:
- tjelesna izdržljivost
- koordinacija ruka-oko
- dobar vid
- izražena osjetila mirisa i okusa
- otpornost na vlagu, prašinu i vrućinu
- dobro podnošenje noćnog rada
- spremnost na suradnju i odgovornost prema radu
Pomoćni krojač
Pomoćni krojač obavlja pomoćne poslove vezane uz izradu odjeće, od zamisli do gotovog proizvoda. Pomoćni krojač pomaže u konstrukcijskoj pripremi, krojenju, šivanju i doradi odjeće. Zanimanje je kreativno i prilagođeno sposobnostima svakog učenika. Učenik se može upisati u program obrazovanja za pomoćnog krojača nakon završene osnovne škole (ukoliko ima Rješenje o primjerenom programu obrazovanja za poseban program uz individualizirani pristup), a program traje tri godine nakon kojih učenik stječe nižu stručnu spremu i naziv pomoćni krojač. Učenici pohađaju i teorijsku i praktičnu nastavu kroz sve tri godine školovanja, a nakon položenog završnog rada mogu se zaposliti u krojačkim obrtima i poduzećima.
Opis poslova pomoćnog krojača:
- vježbe šivanja koncem i iglom – ručno
- strojno šivanje, obični šivači stroj – razne vrste šavova, specijalni stroj, šivaći automat, stroj za krojenje
- polaganje naslage materijala
- odabir i vađenje kroja iz modnog lista, precrtavanje kroja na naslagu materijala
- krojenje, šivanje odjevnih predmeta (po fazama rada ili kompletnog)
- glačanje, dorada odjevnog predmeta
- pakiranje odjevnog predmeta
Vještine potrebne za obavljanje poslova pomoćnog krojača:
- preciznost mjerenja
- razvijena osjetila vida i opipa radi prepoznavanje materijala
- koncentracija na rad
- smisao za estetiku i prepoznavanje boja (sklad boja)
- razvoj fine motorike
- spremnost izvršenju rada po uputama
- odgovornost i urednost
- timski rad
- otpornost na nepovoljne uvjete rada (prašina, buka, para, vrućina, propuh …)
Pomoćni cvjećar
Pomoćni cvjećar radi jednostavnije radne operacije pri razmnožavanju, uzgoju i njezi cvijeća, lončanica i sukulenata u rasadniku, plasteniku, stakleniku ili na otvorenom kao i pomoćne poslove u cvjećarnici uz nadzor kvalificiranog radnika. Učenik se može upisati u program obrazovanja za pomoćnog cvjećara nakon završene osnovne škole (ukoliko ima Rješenje o primjerenom programu obrazovanja za poseban program uz individualizirani pristup), a program traje tri godine nakon kojih učenik stječe nižu stručnu spremu i naziv pomoćni cvjećar. Učenici pohađaju i teorijsku i praktičnu nastavu kroz sve tri godine školovanja, a nakon položenog završnog rada mogu se zaposliti u cvjećarnicama, vrtnim centrima.
Opis poslova pomoćnog cvjećara:
U plasteniku, klijalištu, stakleniku ili na otvorenom:
- punjenje klijališta, sjetva, sadnja i presađivanje, razmnožavanje trajnica, održavanje gredica, plijevljenje, okopavanje, zaštita, gnojidba i prihranjivanje bilja
U cvjećarnici:
- sortiranje cvijeća i biljnog materijala, izmjena vode, priprema materijala za aranžiranje buketa, vijenaca, blagdanskih i svečanih aranžmana, stavljanje biljnog materijala na žicu
Vještine potrebne za obavljanje poslova pomoćnog cvjećara:
- razvijena gruba i fina motorika, te dobra lokomotorna koordinacija
- otpornost na nepovoljne uvjete rada (hladnoća i vrućina pri radu na otvorenom)
- oštrina vida
- razlikovanje boja i oblika
- strpljivost, smirenost, koncentracija, preciznost i urednost
- spremnost na izvršavanje rada po uputama, te spremnost na suradnju
Pomoćni vodoinstalater
Pomoćni vodoinstalater je dio tima radionice u kojoj radi pomoćne poslove vezane izradu vodovodne instalacije, njezino održavanje i popravak te postavljenje i održavanje sanitarija (umivaonici, kade, …) uz nadzor kvalificiranog radnika. Učenik se može upisati u program obrazovanja za pomoćnog vodoinstalatera nakon završene osnovne škole (ukoliko ima Rješenje o primjerenom programu obrazovanja za poseban program uz individualizirani pristup), a program traje tri godine nakon kojih učenik stječe nižu stručnu spremu i naziv pomoćni vodoinstalater. Učenici pohađaju i teorijsku i praktičnu nastavu kroz sve tri godine školovanja. Nakon položenog završnog ispita, pomoćni vodoinstalateri se mogu zaposliti u svim vrstama vodoinstalaterskih radionica (samostalnim ili unutar većeg poduzeća), javnim poduzeća za izradu i održavanje vodovodnih sustava, različitim vrstama elektrana.
Opis poslova pomoćnog vodoinstalatera:
- čišćenje radionice i svega u radionici
- izrada kanala potrebnih za ugradnju vodovodne instalacije
- izrada dijelova vodovodne instalacije
- spajanje dijelova vodovodne instalacije u cjelinu i ugradnja u postojeći kanal
- popravak dijelova vodovodne instalacije uslijed oštećenja (puknuća) cijevi
- ugradnja i održavanje vodovodnih armatura
- ugradnja i održavanje sanitarija (kade, umivaonici, sudoperi, vodokotlići, školjke i sl.)
- izrada, ugradnja, održavanje odvodne mreže ili nekog njezinog dijela
Vještine potrebne za obavljanje poslova pomoćnog vodoinstalatera:
- razvijena gruba i fina motorika
- otpornost na nepovoljne uvjete rada (propuh, hladnoća, prisilni položaji tijela, buka)
- razlikovanje boja
- strpljivost, izdržljivost, koncentracija, odgovornost
- urednost
- poštivanje pravila i autoriteta
- poštivanje tuđe imovine
- timski rad
- spremnost na izvršenje rada po uputama
Pomoćni bravar
Pomoćni bravar je dio tima bravarske radionice u kojoj radi pomoćne poslove vezane uz proizvodnju bravarskih proizvoda (raznolike ograde, dijelovi vrtnog namještaja, uredski namještaj, stalci i sl.) uz nadzor kvalificiranog radnika. Učenik se može upisati u program obrazovanja za pomoćnog bravara nakon završene osnovne škole (ukoliko ima Rješenje o primjerenom programu obrazovanja za poseban program uz individualizirani pristup), a program traje tri godine nakon kojih učenik stječe nižu stručnu spremu i naziv pomoćni bravar. Učenici pohađaju i teorijsku i praktičnu nastavu kroz sve tri godine školovanja. Nakon položenog završnog rada. pomoćni bravari se mogu zaposliti u svim vrstama bravarskih radionica, radionicama u kojima se izrađuje PVC-stolarija, radionice u kojima se izrađuju aluminijska stolarija, tvornice namještaja (kućnog, uredskog, školskog i sl.)
Opis poslova pomoćnog bravara:
- čišćenje radionice i svih alata i materijala u radionici
- izrada dijelova proizvoda
- spajanje dijelova proizvoda u cjelinu različitim postupcima spajanja
- protukorozivna zaštita proizvoda (brušenje, bojanje temeljnom i ukrasnom bojom)
- popravak dijelova proizvoda (oštećene ograde)
- ugrađivanje, popravak i održavanje brava
- montaža gotovih proizvoda na terenu
Vještine potrebne za obavljanje poslova pomoćnog bravara:
- razvijena gruba i fina motorika
- otpornost na nepovoljne uvjete rada (propuh, hladnoća, prisilni položaji tijela, buka)
- razlikovanje boja
- strpljivost u radu, koncentracija, izdržljivost, odgovornost
- urednost
- poštivanje pravila i autoriteta
- poštivanje tuđe imovine
- timski rad
- spremnost na izvršenje rada po uputama
Pomoćni autolakirer
Pomoćni autolakirer obavlja poslove pranja, poliranja, antikorozivne zaštite, zaravnavanja, brušenja i lakiranja dijelova vozila ili čitavih vozila uz nadzor kvalificiranog radnika. Učenik se može upisati u program obrazovanja za pomoćnog autolakirera nakon završene osnovne škole (ukoliko ima Rješenje o primjerenom programu obrazovanja za poseban program uz individualizirani pristup), a program traje tri godine nakon kojih učenik stječe nižu stručnu spremu i naziv pomoćni autolakirer. Učenici pohađaju i teorijsku i praktičnu nastavu kroz sve tri godine školovanja. Nakon položenog završnog ispita mogu se zaposliti u autolakirerskim obrtima, autopraonicama, za ličenje proizvoda u različitim industrijama, ličenje u brodogradnji, cestogradnji, na poslovima održavanja u različitim poduzećima, u industriji, ustanovama.
Opis poslova pomoćnog autolakirera:
- čišćenje, odmašćivanje i pranje vozila
- demontaža i montaža dijelova koji se ne liče
- zaštićivanje dijelova vozila koji se ne liče; skidanje stare boje
- skidanje hrđe i antikorozivna zaštita
- temeljenje podloge
- miješanje i nanošenje auto-kita
- brušenje – ručno i strojno; čićenje i pranje alata
- čišćenje i zaštita podvozja
- nanošenje primera, fillera, baze i završnog laka prskalicom
- poliranje laka
- priprema za ličenje i ličenje drvenih podloga
Vještine potrebne za obavljanje poslova pomoćnog autolakirera:
- razvijena gruba i fina motorika
- otpornost na nepovoljne uvjete rada (prašina, pare, propuh, buka, vlaga)
- oštrina vida, razlikovanje boja
- sposobnost penjanja, sposobnost duljeg čučanja/klečanja
- strpljivost, izdržljivost, koncentracija, odgovornost
- urednost
- poštivanje tuđe imovine
- timski rad
- spremnost na izvršenje rada po uputama
- poštivanje pravila i autoriteta